top of page

Våra utställningar på Göteborgs Bryggerimuseum

Sveriges mest kompletta bryggerimuseum finns på J.A. Pripps Gata i Västra Frölunda.

Det är inte många företag som kan skryta med ett enastående museum med fina samlingar som förmedlar kunskap om sitt förflutna. Tyvärr är den inställningen närmast obefintlig i dagens näringsliv. Corporate storytelling är förvisso mycket populärt hos marknadsförare, men är självklart bäst när den är äkta. På Göteborgs Bryggerimuseum finns mycket historia. Vi kan den och berättar gärna.

Bryggerimuseet vittnar om gedigen bryggartradition. Samlingarna är unika i Sverige och presenterar blandande inslag av bryggeriverksamhet, ölkultur, industriell utveckling, arbetarkultur och folkliv. 

Det som ligger till grund för att bryggerimuseet överhuvudtaget existerar har genom tiderna alltid varit de anställdas engagemang för sitt företag och dess produkter. Man har bevarat, omhändertagit och iordningställt allt som Göteborgs Bryggerimuseum i dag med stolthet kan visa upp.

 

Man kan se reklammaterial från 1890-talet och framåt utförda för de göteborgska bryggerierna av bl.a. Albert Engström. I samlingarna ingår tavlor och ett helt porträttgalleri visar prominenta personer som haft stor betydelse för näringslivet i Göteborg. Johan Albrecht Pripp och sonen Frosten Carl Pripp. Johan Wilhelm Lyckholm och brodern Melcher Lyckholm, bruksdisponenten John Nonnen vid  D. Carnegie & Co, Philip Söderhielm, Vilhelm Månsson, F. Edward Olson, Erik Olson, Franz Hartmann och Lars G. Loberg från Apotekarnes, för att nämna några.

 

Konstnären Nils Wedels imponerande verk (538 x 340 cm) utfört i den egenutvecklade Nawax-tekniken, beskriver i vackra färger dryckeskulturutvecklingen och hänger i välbevarat skick på Göteborgs Bryggerimuseum i Västra Frölunda. Konstverket utfördes på uppdrag av AB Pripp & Lyckholm 1952.

 

Trots att det en gång så fina Frölundabryggeriet som invigdes 1976, på grund av olyckliga omständigheter sedan 2002 är historia, lever den starka så kallade prippsandan kvar inom Prippklubben. Föreningen består helt och hållet av tidigare anställda som är mycket aktiva och har vansinnigt roligt. Man skapade 2008 stödföreningen Göteborgs Ölinvest i syfte främja öl- och bryggerikulturen i Göteborg och att bidra till etablerandet av Göteborgs Nya Bryggeri på anrik mark.

 

Föreningarna har verkligen lyckats. Efter 13,5 år av dyster torka bryggs det sedan 2015 återigen gott öl på J.A. Pripps Gata, fast inte riktigt i samma skala som i det forna storbryggeriets dagar. Göteborgs Nya Bryggeri är ett hantverksbryggeri som räknar sig till den växande skaran av svenska småskaliga öltillverkare. Ölinvest växer stadigt och har över 4000 medlemmar som värnar museets samlingar.

Göteborgs Nya Starkpilsner som funnits på Systembolaget sedan 2005 är idag rikstäckande. Ölet tillverkades i samarbete med Grebbestad Bryggeri i drygt 10 år ända till 2015. Nu har det nya framgångsrika bryggeriet i Västra Frölunda varit igång i snart 10 år och det finns ett antal nya goda lokalbryggda öl och andra drycker i sortimentet. www.gbgnyabryggeri.se

Styrelserum från 1922
Vagn och korn.JPG
Tunnbinderiutrustning.JPG
Göteborgs Bryggerimuseum Ölstugan Z.jpg
bottom of page